26 Aralık 2011 Pazartesi

Elektrikli Fluence’ın fiyatı dizelden daha ucuz



Renault Mais, Türkiye'de Mart 2012’de satışa sunacağı elektrikli Fluence'in satış fiyatını 3 ay öncesinden belirledi. Şirket, Fransa merkezle yaptığı sıkı pazarlıklar sonucunda Fluence Z.E.’nin fiyatını, dizel Fluence’ın altına indirdi. 100 kilometrede 2.5 liralık elektrik harcayan otomobilin fiyatı 60 bin lira olarak açıklandı. Böylece elektrikli Fluence’a 60 bin lira ödeyen bir tüketici, İstanbul’dan Ankara’ya sadece 10 liraya gidebilecek.

Vatan Gazetesi'nden Mete Tansu'nun haberine göre, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Fluence Z.E.’nin satış fiyatının 2012 model dizel Fluence’tan daha düşük olduğu belirterek, “Fluence Z.E.’yi hükümetin verdiği yüzde 3 ÖTV desteğiyle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de termik motorlu Fluence fiyatı ile satışa sunabiliyoruz. Elektrik motorlu Fluence, 60 bin liraya satılacak. Üst donanıma sahip 2012 model 110 beygir güç üreten Fluence Privilege 1.5 dCi EDC’nin kampanyalı fiyatı bile 61 bin 450 lira. Fluence’ın satış fiyatında Renault olarak verdiğimiz sözü tuttuk, hatta fiyatını donanımlı dizelden daha düşük tutmayı başardık” dedi.


Aybar, daha önce elektrikli aracın fiyatının hemen hemen dizel Fluence’a yakın olacağını söylemişti.

İbrahim Aybar, sıfır emisyonlu yüzde 100 elektrikli Fluence Z.E.’nin Avrupa’daki gibi batarya hariç satılacağını ve aylık abonelik ücreti alınacağını da sözlerine ekledi. Aybar, “Batarya çok pahalı, o yüzden tüketici kiralamış gibi olacak. Aylık abonman ücreti verecek. Fransa’da ayda 79 euro (197.5 TL) alınıyor, bizde 100 euro (250 TL) civarında olur” dedi. Fluence Z.E.’ye yılbaşı sonrasında sipariş verilebilecek, teslimatlar Mart’ta başlayacak.

Bataryası 4.5 liraya doluyor

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, elektrikli araçların yakın bir zamanda tüm Türkiye sokaklarında görülme şansı olacağını söyledi. Aybar, bugün 100 kilometrelik bir mesafenin benzinli araçlarla 35 liradan fazla, dizel araçla 25 liranın üzerinde bir maliyetle gidilirken, elektrikli araçlarla aynı mesafenin 2.5 liraya gidilebileceğini, bunun da çevre temizliğinin yanında oldukça büyük bir ekonomiyi getirdiğini söyledi.

Elektrikli Fluence’ın 185 kilometrelik bataryası 4.5 liraya doldurulacak. Bu işlem gece yapılırsa elektrik faturası 100 kilometre için 1.5 lira, 185 kilometre için de yaklaşık 2.5 liraya düşecek.

Teşvik olmasa Fransa’dan ucuz


ELEKTRİKLİ araçlara Avrupa’da teşvikler sağlanıyor. Örneğin Fransa, İngiltere ve Portekiz’de 4 bin ile 6 bin euro arasında vergi indirimi yapılıyor. Danimarka’da MTV alınmıyor. Elektrikli Fluence’ın Fransa’daki satış bedeli 26 bin 300 euro olarak belirlendi. Ancak hükümetin sağladığı 5 bin euroluk vergi teşviğiyle araç Fransa’da 21 bin 300 euroya satılacak. Bu fiyata bataryanın kira bedelini içeren 79 euroluk abonman ücreti ekleniyor.

Tam şarjla 160 km gidiyor

Fluence Z.E.’nin 22 kwh’lık elektrikli motoru 95 beygir güç üretiyor. Elektrikli araç tam şarjla maksimum 160 km yol katedebiliyor. Aracın azami hızı 135 km/s ile sınırlandırıldı. Elektrikli araç, evdeki priz sayesinde 6 saatte şarj edilebiliyor. Otopark, alışveriş merkezleri gibi mekanlarda kurulacak şarj istasyonlarıyla bu süre hızlı şarjla 30 dakikaya kadar inecek.

2. el renault ilanları için tıklayın

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19542489.asp?top=1

6 Aralık 2011 Salı

“1” numaranız olmaya aday!


“1” numaranız olmaya aday!


Bir BMW’ye ulaşmanın en kolay yolu olan 1 serisi artık yeni yüzüyle yollarda. 2004 yılından beri yollarda olan E87 kasa kodlu 1 serisi 2011 yılı Haziran ayında yerini F20 kodlu ikinci jenerasyona bıraktı. Sport Line ve Urban Line adındaki ana iki donanım paketiyle iki farklı 1 serisi deneyimi yaşatan yeni BMW, eskisinden çok daha verimli ve donanımlı bir araç. BMW 1 serisinin baz fiyatını seçilen donanım paketi ve opsiyonlarla beraber neredeyse iki katına çıkarmak mümkün. Her ikisi de 1.6 litre olmak üzere 116i’de 136 hp, 118i’de ise 170 hp güç üreten iki farklı versiyona sahip yeni modelde 1.6 litrelik dizel bir seçeneğin olmaması ise ülkemiz için büyük dezavantaj.


Arabam.com
Tasarım
BMW modellerinin pek çoğu insanların geneli tarafından beğenilirken 1 serisi hiçbir zaman bu genellemenin içine giremedi. Eski 1 serisinin özellikle ön tasarımı çok eleştirilmişti. Yeni 1 serini bekleyenler çok daha saldırgan bir görünüm umuyorlardı. BMW daha modern görünen bir otomobil ortaya çıkarttı ama yine de yeni 1 serisinin genel olarak çok beğenildiği söylenemez. Modelde ilk dikkati çeken çok teknolojik görünen ön farlar oluyor. Angel Eye özellikli Xenon farlar gece olduğu kadar gündüzleri de iyi görünüyorlar. Boylamasına yerleştirilmiş motor sebebiyle uzun bir motor kaputuna sahip 1 serisi, markanın ‘Z4’ modelinden izler taşıyor. Arka kısmını pek çok kişi tarafından VW Polo’ya benzetilmesinin en büyük nedeni stop grubu. Buna rağmen 1 serisinin arkadan görünümü son derece şık. 4324 mm uzunluğa sahip BMW 1, en büyük rakibi Audi A3’ten 86 mm daha uzun. Buna rağmen BMW’nin 360 litrelik bagaj hacmi Audi A3’ten sadece 10 litre daha büyük.

İç mekan
Alışılmış bir BMW sürüş pozisyonu sunan 1 serisi sportif ve rahat koltuklarıyla karşılıyor bizi. Yere çok yakın oturma pozisyonu görüş açıları konusunda ise çok büyük bir dezavantaj yaşatmıyor. Sürücünün etrafını saran kokpit yapısı spor bir otomobilde oturuyormuşsunuz hissi yaşatıyor. Bu sınıf bir araçta bu sıkışıklığı herkesin yaşamak istemeyeceği ise kesin! Sport Line donanım paketiyle beraber gelen kırmızı dikişli direksiyon ve piyano siyah kaplamayı süsleyen kırmızı şeritler içerideki sportiflik hissini arttırıyor. Modelin içerisinde en çok dikkat çeken kısım orta konsolun üst kısmında sabit olarak bulunan geniş bilgi ekranı. Son derece fazla özellik gösterebilen ekran Türkiye haritası yüklü navigasyona ev sahipliği yapıyor. Sistemin katlanıp kapanabilmesi iyi olabilirdi. Tasarım ödülü alabilecek kadar iyi görünen otomatik vites kolunun hemen yanında BMW’nin 1 serisinde standart olarak sunduğu sürüş deneyimi butonunu görüyoruz.  Sürüş deneyimi düğmesiyle motorun gaz tepkilerini, direksiyon, süspansiyon ve DSC sisteminin ayarlarını değiştirebildiğimiz otomobilde Comfort, Sport ve ECO PRO modları standart sunuluyor. 8 kademeli otomatik şanzıman, değişken spor direksiyon ve BMW Sport stili opsiyonları tercih edildiğinde ise Sport+ modu da sunuluyor.


Motor
BMW 118i’de görev yapan 1.6 litrelik turbo beslemeli motor 1500 d/d’dan 4500 d/d’ya kadar 250 Nm tork üretiyor ve bu sayede istediğiniz anda sizi koltuğunuza yapıştırabiliyor. 4800 d/d’de 170 hp güç üreten ünite BMW’nin 8 kademeli otomatik şanzımanıyla gücünü arka aksa aktarıyor. ESP sisteminin dizginlemesine sık sık ihtiyaç duyan modelde, sistemi tamamen devreden çıkarıp eğlenceli sürüşler yapmak da mümkün. Tüketim değerleri yönünden şaşırtıcı derecede başarılı olan 118i’de sıkışık trafikte ekonomi yapmamıza olanak sağlayan Start&Stop sistemi standart olarak sunuluyor. Sürüş deneyimi butonu yardımıyla seçilen ECO Pro modunda 1 serisi sürüş tarzınıza göre hesaplamalar yaparak aynı yakıtla normalden ne kadar fazla yol yapabileceğinizi yol bilgisayarı ekranından gösteriyor. Tasarruf meraklıları bu moddaki yönelendirmelere uyarak 1 serisinde 5 lt/100 km civarında yakıt tüketim değerleri yakalayabilir. Bizim normal bir sürüş tarzında yaptığımız sürüşlerde ise tüketim 8.1 lt/100 km olarak belirlendi.


Konfor ve yol tutuş
BMW her zaman sürüş zevkini konfordan bir adım önde tuttu. Bu otomobilde de durum aynı şekilde devam ediyor. Aracın süspansiyon sistemi konfordan çok yol tutuşa yönelik geliştirilmiş. Buna rağmen konforun yetersiz olduğu kesinlikle söylenemez. Araç yoldan gelen derin olmayan darbeleri başarılı şekilde emebiliyor. Daha büyük çukurlarda ise büyük jant ebatının da etkisiyle biraz sarsılıyorsunuz. Ön koltuklardaki konfor seviyesi ile arka koltuklardaki konfor seviyesi arasında ise uçurum var. Arkada oturan yolcular için sunulan diz mesafesi selefine göre artmasına rağmen hala çok kısıtlı ve ortada oturan yolcunun çok eziyet çekeceği ortada. BMW yüksek şaft tüneli sorununu hala aşamadı. Sürüş dinamikleri açısından hiçbir eleştirilecek noktanın olmadığı 1 serisi bütün rakiplerinden daha iyi bir yol tutuşu ve daha eğlenceli bir sürüş sunuyor. 50:50’ye yakın ağırlık dağılımına sahip olan modelin dengeli sürüşünü bu sınıftaki başka hiç modelde bulamazsınız.


Güvenlik
BMW’nin yenilediği kompakt HB modeli 1 serisi EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız aldı. Önden çarpışma testinde 1 serisinin kabini tamamen stabil kaldı. Mankenlerin diz ve uyluk bölgesinde iyi koruma sağlandı. BMW aynı korumayı farklı boylardaki mankenlerde ve farklı oturma pozisyonlarında da tekrarladı. Yan çarpışma testinde de mankenlerin vücudunda iyi koruma gözlendi. Defalarca yapılan yan direk çarpışma testinde ise mankenlerin göğüs bölgesinde zayıf koruma olduğu tespit edildi. Arkadan çarpışmalarda oluşan kamçı etkisine karşı ise BMW koltukları ortalama koruma sağlayabildi.


Yorum-Selim ERKEK /Arabam.com
Kaliteli malzemelerle şekillendirilmiş, güçlü ve en önemlisi alıştığımız BMW sürüş zevkini veren yeni 1 serisi, farklı olmak isteyenler için üretilmiş. BMW 1 serisi rakiplerinden daha iyi olduğu için alınacak bir otomobil değil. Mantığı ile hareket eden biri iseniz bu BMW’yi satın almak için gerekli sebepleri bulamayacaksınız. Bu otomobili sevdiğiniz için satın almalısınız. Otomobil sürüş dinamikleri açısından bende iz bırakan bir model olsa da sıkışık iç mekanı ve dört kişiyken bile sıkışık yolculuk yapılması otomobile biraz daha mesafeli olmama sebep oluyor. Test aracımızdaki büyük ekrandan  bahsetmeliyim birazda, şimdiye kadar bir otomobilde gördüğüm en işlevsel sistemlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Geri görüş kamerası, navigasyon ekranı, detaylı yol bilgisayarı ve doküman görüntüleyici olmanın dışında bu ekrandan internete girebiliyorsunuz, fotoğraflarınızı ve videolarınızı izleyebiliyorsunuz. USB bağlantı üzerinden güncellenebilen sisteme BMW’nin özel uygulamalarını indirerek anında Facebook ve Twitter hesabınızı görüntüleyebilirsiniz.  Sonuç olarak BMW 1 serisi insanı eğlendiren bir otomobil ama benim için sadece eğlenceli olması kafi değil. Yeni Audi A3’ü ve Mercedes Benz A serisini gördükten sonra BMW 1 daha iyi değerlendirilecektir.



Yorum-Tulu DARICAN / Arabam.com
Yeni 1 serisi fotoğraflarından daha güzel bir otomobil. Ön kısım ilk başta yadırgansa da daha sonra kullanıcısını kendisine bağlıyor. Otomobilin iç mekanı boyutlarına göre fazlasıyla küçük. Özellikle arka koltuklarda ancak orta boylu iki kişi oturabiliyor. Yüksek şaft tüneliyle birlikte 3. Kişi için arada yer bulunmuyor. BMW 1 Serisi’nin motor ve şanzıman uyumu çok başarılı. Motor her devirde istikrarlı bir hızlanma sunarken, 8 kademeli şanzıman hem konfor hem de ekonomi anlamında başarılı işler çıkarıyor. Aracı ECO Pro moduna alırsanız ve sistemin yönlendirmelerine uyarsanız şehir içinde bile 6.5 litre gibi ortalama tüketime imza atmanız olası. Ancak aracın çevik karakteri ve başarılı yol tutuşu sebebiyle gaz pedalıyla dost olmak güç. Yol tutuş demişken; 1 serisi segmentinin en iyi yol tutan modellerinden birisi. Özellikle Sport konumda virajları sanki ray üzerinde dönüyor. Konfor konusunda runflat lastikler ve 18 inçlik düşük yanak profiline sahip lastikler aracın başarısını gölgeledi.



Teknik Özellikler
Motor:1,6 
Motor Hacmi:1598 cc 
Silindir Adedi:4 
Maksimum Güç:170 hp 4800 d/d 
Maksimum Tork: 250 Nm 1500-4500 d/d 
Performans  
 0-100 km/s Hızlanma7,5 s
 Maksimum Hız:222 km/s
   
Frenler  
 Ön:Disk
 Arka:Disk
   
Yakıt Türü Benzin
Yakıt Tüketimi  
 Şehir İçi:7,5 lt
 Şehir Dışı:4,8 lt
 Karma:5,8 lt
 Test:8,1 lt
   
Boyutlar  
 Uzunluk:4324 mm
 Genişlik:1765 mm
 Yükseklik:1421 mm
 Dingil Mesafesi:2690 mm
 Bagaj Hacmi:360/1200 lt
 Yakıt Depo Kapasitesi:52 lt
 Boş Ağırlık:1390 kg
 Lastik Boyutu:205/55 R16


 

Frankfurt’u ‘Yeniden Doğanlar’ basacak


Frankfurt’u ‘Yeniden Doğanlar’ basacak

Kapılarını 13 Eylül’de öncelikle basına açacak olan Frankfurt Otomobil Fuarı, bir yandan yakın gelecekte piyasaya çıkacak yeniliklere, diğer yandan da bazı efsanelerin yeniden doğacağını müjdeleyen konseptlere ev sahipliği yapacak


Levwnt Köprülü
Otomobil dünyasının en önemli buluşmalarından biri olan ve iki yılda bir Paris ile dönüşümlü düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı, 15-25 Eylül arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor. 13 Eylül’de basın günüyle başlayacak fuar, bu yıl 64. kez düzenlenecek.
Hayli geniş bir alanda kurulan Frankfurt Fuarı, bu yıl “Gelecek standart olacak” diye tercüme edilebilen bir slogana sahip. Bunun nedeniyse, fuarda sergilenecek bir çok yeniliğin, fuarla birlikte ya da hemen sonrasında piyasaya sunulacak olması.
Ancak yine aynı fuarda gösterilecek bazı konseptler, burada alacakları tepkilere bağlı olarak “istenirse, talep gelirse” üretilecek modellerin sadece ipuçlarını verecek. Üstelik bunların bir bölümü, bazı “efsane” modellerin yeniden doğuşu anlamına gelecek.
Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) tarafından düzenlenen fuar, alternatif enerji sistemlerinin yanında tüketimi azaltılmış klasik dizel ve benzinli motorların adeta yarışacağı bir platform olacak. Hele de ev sahibi markalar açısından.
Nitekim BMW ve Audi, “elektriklenen” rekabetin ipuçlarını verdi bile. BMW “i” adını verdiği elektrikli araç markasının yeni ürünlerini, Audi ise tamamen elektrikli olarak yeniden dünyaya gelmeyi bekleyen A2’nin konsept halini sergileyecek. Ayrıca BMW, Mercedes ve Audi’nin hibrid seferberliği de görülmeye değer.

Modern bir yorum
Hafta içi 13, hafta sonu 15 euro’ya girilebilen fuarda VW’nin yeniden üretmeyi planladığı “Bulli”nin üretime hazır versiyonunu görmeyi bekleyen meraklı gözler, başka sürprizlerle karşılaşacak gibi.
Fransız Citroen, “Tubik” adını verdiği konseptiyle minivan tanımına yenilikler getireceğini iddia ederken, aslında markanın geçmişinde yer alan ve bugün bile sevilen “Type H” modelinin yeniden doğacağının ipuçlarını verecek.
Ön tasarımı eski Type H’den esintiler taşıyan Tubik, eski modelin aksine aşırı lüks ve konforlu bir iç mekana sahip.  Gece klübü ortamı yaratan ışıklandırma, yarım daire şeklinde büyük TV ekranı, hatırı sayılır müzik sistemi, deri ağırlıklı iç döşemeler ve dahası... Üstelik dört tekerlekten çekişli, hibrid teknolojili ve hirdolik süspansiyonlu.

Bir adım da Ford’dan
Benzer bir adımı, Ford da atmaya hazırlanıyor. Nitekim fuarda sergilenecek “Evos” konseptinin, markanın yeni tasarım dilinin tanıtımı olduğu söylense de, herkes bu konseptin efsane Ford Capri’ye dönüşeceği konusunda fikir birliği yapıyor.
1969-86 yılları arasında üretilen Capri, Ford’un Mustang’ten sonra hayranlık duyulan ikinci sportif otomobiliydi. Bugün bile hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan Capri’nin, 1986’dan bu yana bir kaç kez geri döneceği söylentisi çıkmış, ancak bunların hiçbiri doğruyu yansıtmamıştı. Şimdilerde bu söylenti, artık resmi ağızlardan da telaffuz edilir oldu. Nitekim Ford, Evos’un yakın bir gelecekte seri üretime gireceğini söylüyor. Martı kanat benzeri kapıları, elektronik ağırlıklı bir iç mekanı, 2.0 lt benzinli ve bir de elektrik motoru bulunan hibrid teknolojiye sahip otomobil, 0-100 km/s hızlanmasını 6 sn civarında tamamlayabiliyormuş.

14 Kasım 2011 Pazartesi

En aykırı MINI geliyor


En aykırı MINI geliyor



MINI’nin beklenen yeni modeli Coupe, bu hafta içinde Türkiye’de piyasaya sunulacak.

Levent Köprülü
 Premium kompakt otomobilleriyle hayranlık uyandıran MINI’nin yeni sportif modelinin üç motor seçeneğiyle satışa çıkacağı belirtilirken, fiyatı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Borusan Otomotiv tarafından satışa sunulacak Coupe, ön vearkada mevcut MINI modellerinin tasarım unsurlarını taşırken, profilde tamamen farklı bir hava çiziyor. İki kişilik olan Coupe, alçak ve “kask” şeklinde tasarlanmış farklı tavanı, entegre tavan spoileri, yüksek hızda kendiliğinden devreye giren aktif arka spoileri, farklı açılan geniş arka bagaj kapağı, sportif genleri ve özellikleriyle markanın başarılı yarışçı geçmişine de göndermede bulunuyor.
MINI’nin sportif sürüş karakterini üzerinde barındıran Coupe, iç mekanında da diğer kardeşleriyle benzerlikler taşırken, standart sunulan yan destekleri artırılmış spor koltuklarıyla da kullanıcısını havaya sokmak için bire bir.
Coupe, Türkiye’de 1.6 lt hacimli, üç farklı güce sahip benzinli motor seçeneğiyle yola çıkacak. MINI Cooper Coupe’de  122 HP, Cooper S Coupe’de 184 HP ve John Cooper Works Coupe’deyse 211 HP güç mevcut olacak. MINI Coupe’nin tam piyasaya çıkış tarihiyse 18 kasım

Hyundai Elantra, Uzun Dönem Test -1.Etap -


Hyundai Elantra, Uzun Dönem Test -1.Etap -


‘90’lı yılların ortasında pazarda olan Hyundai modellerini hatırlayanlarınız var mı? Avrupalı rakiplerinin gerisinde kalan tasarımlarıyla karşımıza çıkan bu modeller uygun fiyatlarıyla tüketicilerin tercihleri arasında yer alıyordu.

 Tulu DARICAN - Arabam.com
Milenyum Hyundai için de tam bir dönüm noktası oldu. Heryeni model öncekilerin çok ötesinde bir tasarım ve teknolojilerle karşımıza çıktı. Markanın Türk tüketicinin karşısına çıkardığı son ürünse Elantra modeli oldu. Markayı C segmentinde temsil eden Elantra beşinci nesliyle satılıyor.Amerika’da büyük ilgi gören modelin toplamda 18 farklı ödülü bulunuyor. Arabam.com olarak ‘Uzun dönem test’ konuğumuz olan Elantra 1.6 D-CVVT Prime Otomatik’in 3542 km süren ilk kullanım izlenimimizi bu ay yayınlıyoruz. Uzun dönem testimizin ikinci kısmını önümüzdeki ay okuyabilirsiniz.

Konfor ve yol tutuş
Elantra’nın yol tutuş ve konfor özellikleri çok iyi dengelenmiş. Süspansiyon orta sertlikte tasarlanmasına karşın darbe emiş performansını beğendim. Sınıfının en konforlusu olmasa da öncül Hyundai modelleri düşünüldüğünde Elantra’nın konfor anlamında çıtayı yukarı taşıdığı ortaya çıkıyor. Otomobilin yol tutuşu da başarılı. Bolca virajlı Ege yollarında deneme fırsatı bulduğum otomobil izinden ayrılmayan yapısıyla öne çıkıyor. Bu noktada aracın direksiyon sistemi ile ilgili de birkaç kelime etmem gerekiyor. Hisli bir yapıya sahip olan direksiyonun çapının da ideal oluşu virajlarda sürücünün yorulmasını engelliyor. Elantra’nın yalıtımı sınıf ortalamasında. Artan hızla birlikte lastik sesinin iç mekana sızdığını belirtmeliyim.



Tasarım
Elantra için Hyundai’nin bugüne kadar tasarladığı en iyi tasarıma sahip model diyebiliriz. Özellikle B ve C segmentindeki modellerin gitgide sıradanlaştığı ve birbirine çok benzeyen ‘türev’ otomobillerin ortaya çıktığı bir zamanda Hyundai’nin böyle çekici ve sportif bir tasarımı ortaya çıkarması takdir edilmeli. Kullanımın boyunca aracı nereye park edersem edeyim pek çok kişinin meraklı bakışlarının hedefinde kaldığımı belirtmeliyim. Keza pek çok kişiden de aracın tasarımının ilgi çekiciliği ve Hyundai’nin gelişimi konusundaki yorumlarını dinleme fırsatı buldum. Aracın tasarım detaylarına girecek olursak… Keskin çizgilerin hakimiyetindeki genel tasarım, ön bölümdeki sportif farlarla çekici bir hal kazanmış. Yandan incelendiğinde eğimli tavan sayesinde coupe bir model görünümü yakalanmış. Özgün arka bölümde bagaj kapağına doğru uzanan stop grubu göze çarpıyor. 4530 mm uzunluğa sahip Elantra, VW Jetta’dan 11.4 cm, RenaultFluence’den ise 9 cm daha kısa bir otomobil. Aracın 485 litrelik bagaj hacmi rakipleri ile benzer seviyede.  Bagajın yükleme ağzının genişliği yeterli ancak geniş objeleri koyma konusunda sıkıntı yaşanabiliyor.



İç mekan
Elantra’nın dış mekanındaki çizgileri aracın içinde de sürüyor. Öncelikle otomobilde kullanılan malzemelerin kalitesinin kolaylıkla C sınıfı standartlarını karşıladığını belirtelim. Tasarım sıradan değil ve şık görünüyor. Neredeyse tüm Hyundai modellerinde gördüğümüz mavi aydınlatmalar Elantra’da da kullanılmış. Klima sisteminin altında kapaklı bir göz bulunuyor. İçerisinde USB-iPod bağlantısını barındıran bu kısım çok iyi düşünülmüş. Göz demişken Elantra’nın iç mekanında yararlanabileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. Bunların en büyüğün kolçağın altında yer alıyor. Bunun yanında torpido gözünün genişliği de tatmin edici düzeyde. Elantra sahipleri küçük eşyalarına araç içerisinde kolayca yer bulabiliyorlar. İç mekanda orta konsolun üzerine yerleştirilen dijital saat şık durmamış. Eski Uzakdoğulu araçların vazgeçilmez öğelerinden birisi olan bu dijital saat keşke gösterge tablosuna veya müzik sisteminin ekranının içerisine adapte edilseydi.  Dört kollu tasarlanmış direksiyon simidinin üzerinden müzik sistemi ve hız sabitleme sistemi kontrol edilebiliyor. Aracı ilk kullandığımda bu butonlar biraz karışık gelmişti. Ancak alışkanlık kazandıkça sorun yaşamadım. Elantra’nın sportif dış görünümünün iç mekandaki en büyük temsilcisi alüminyum pedal takımı olarak karşımıza çıkıyor. 


  


Motor ve tüketim
Elantra, Türkiye’de 1.6 litrelik benzinli tek motor ile satılıyor. GüneyKore’deyse 1.8 litrelik bir versiyonu bulunuyor. Özellikle Avrupalı markaların küçük hacimli aşırı beslemeli motorlara yöneldiği bir dönemde Elantra’nın 1.6 litreli motoru göze eski teknoloji görünebilir. Ancak tamamen yeni geliştirilen bu motor, 6300 d/d’de ürettiği 132 hp güç ile sınıfının en güçlülerinden birisi. Motorun torkuysa 4850 d/d’de 158 Nm… Otomobil gücünü 6 kademeli tork konvertörlü klasik bir otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor. Otomatik şanzıman eski nesil olsa da motorla uyumu çok başarılı. Özellikle testimizin Ege’de geçen bölümlerinde bol virajlı tırmanışlarda vites düşürmekte gecikmeyen şanzıman, konfor anlamında da göz doldurdu. Yakıt tüketimi, Elantra ile uzun dönem testimiz başlamadan önce beni düşündüren disiplinlerden birisiydi. Bundan önceki deneyimlerimde klasik otomatik şanzıman ve atmosferik 1.6 litrelik motor kombinasyonlarının hiçte ekonomik olmadığını görmüştüm. 3542 km’lik testim boyunca Elantra’yı eskilerin tabiriyle “gaz pedalının altında yumurta varmış” gibi kullanmadım. Bu tip bir kullanım normal sürücülerin sürüş tarzını simule etmek olmayacaktı. Bunun yerine aracı kanun tarafından izin verilen en yüksek hızında kullandım. Yani otoyollarda 130 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, şehirlerarası yollarda ise 90 km/s ile ilerledim. Tüm bu kullanımım neticesinde elde ettiğim ortalama tüketim ise 7.4 litre oldu. Bu tüketimde otoyollar, virajlı tırmanışlar ve şehir içi kullanımı bulunuyor.

1.etap nasıl geçti?
Uzun dönem testimizin birinci etabında Hyundai Elantra’yı,İstanbul-İzmir-Muğla-Tekirdağ güzergahında ve İstanbul şehir içinde 3542 km kullandım. İstanbul – İzmir arasında aracın uzun yol konforunu ve stabilitesini test etme imkanım oldu. Muğla yollarında ise viraj ve yol tutuş daha fazla ortaya çıktı. Bunun yanında testin bu kısmında bolca karşılaştığım rampalarda aracın otomatik vites ve motor birlikteliğinin sonuçlarını da denemiş oldum. İstanbul şehir içindeyse sıkışık trafikte Elantra’nın otomatik vites konforunu yaşadım. 7.4 litrelik tüketim ortalaması otomatik vitesli ve atmosferik motorlu bir araç düşünüldüğünde makul kabul edilebilecek bir rakam. Ancak sadece şehir içi tüketim ortalaması alınırsa bu rakamın 8 litrenin bir miktar üzerine çıktığını söylemeliyim.



12 Kasım 2011 Cumartesi

En Az Yakan Arabalar


İşte Az Yakan Arabalar




Otomobilin en büyük masrafı olan yakıt, yeni otomobil alırken de en büyük seçim kriteri oluyor. Buna bağlı olarak A ve B segmentindeki otomobillerin pazar payları sürekli artarken, bu modeller arasında en az tüketenleri sizlere yol göstermesi için derledik.
 B Segmenti HB Dizel Manuel
 VW POLO BLUEMOTION
 Volkswagen, BlueMotion teknolojisinin kullanıldığı modellerinde daha aerodinamik bir karoser ve tüketimi düşürecek sistemler sunarak rekorlara ulaşıyor. Türkiye’de satışına kısa bir süre önce başlanan Polo 1.2 Bluemotion, Polo 1.4 TDI’a göre 100 km’de 0.2 lt/100 km gibi bir avantaj sunacak kadar etkileyici. Küçük sınıftaki diğer dizel motorlu ve manuel şanzımanlı araçlar ise sırasıyla Opel Corsa, Seat Ibiza ve Citroen C3.
Volkswagen Polo 1.2 TDI Bluemotion 100 Km'de  3.4lt yakıt tüketiyor.
Volkswagen Polo 1.4 TDI 100 Km'de  3.6lt yakıt tüketiyor.
Opel Corsa 1.3 CDTi EcoFlex 100 Km'de 3.6lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.4 TDI 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.4 TDI 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Benzinli Otomatik
HONDA CITY-HYUNDAI ACCENT BLUE
Küçük sınıf sedanlar arasında az sayıda bulunan otomatik şanzıman konusunda otomatik şanzıman uzmanı Honda, hünerlerini City’de gösterirken Hyundai de Accent Blue ile zirvenin ortaklarından biri olarak dikkat çekiyor.
Honda City 1.4 CVT 100 Km'de 6.3lt yakıt tüketiyor.
Hyundai Accent Blue 1.4 CVVT Otm. 100 Km'de 6.3lt yakıt tüketiyor.
Kia Rio Sedan 1.4 Otm. 100 Km'de 6.8lt yakıt tüketiyor.
Chevrolet Aveo Sedan 1.2 Otm. 100 Km'de 6.8lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Dizel Manuel
HYUNDAI ACCENT BLUE
Türkiye’nin en büyük filo satışlarının gerçekleştiği alanlardan biri olan dizel motorlu, manuel şanzımanlı küçük sınıf sedan otomobiller arasında Hyundai Accent Blue tutumluluk ipini göğüslüyor.Sayfa 22’de yer alan testini inceleyebileceğiniz 1.6 CRDi motorlu Accent Blue, 4.4 lt/100 km gibi etkileyici bir değer vadediyor. Bu sınıfın en çok satılan otomobili olan Renault Symbol ise 4.5 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeriyle az bir farkla ikinci oldu. Üçüncülüğü Symbol ile aynı 1.5 dCi motoru kullanan Dacia Logan ile, Hyundai’nin bir önceki Accent’i Era paylaştılar.Her iki üçüncünün de satın alma fiyatları Accent Blue’dan çok daha düşük seviyelerde. Ancak donanımları sadece temel ihtiyaçları karşılıyor.
Hyundai Accent Blue 1.6 CRDi 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
Renault Symbol 1.5 dCi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Dacia Logan 1.5 dCi Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
Dacia Logan 1.5 dCi Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Benzinli Manuel
CHEVROLET AVEO SEDAN
Chevrolet’nin küçük sınıfta tamamen yenilenerek yüksek satış hedefleriyle pazara sunduğu modeli Aveo, 1.2 lt’lik motorunda sunduğu 5 ileri manuel şanzıman ile bu kategoride ipi önde göğüslüyor. Start/stop gibi teknolojilerden yoksun olmasına rağmen 5.5 lt/100 km’lik değere ulaşması oldukça başarılı iken bu verileri yakalamanız için gaz pedalına çok hassas komutlar vermeniz gerekiyor. 2011’in son aylarında yeni nesli yollara çıkacak olan Kia Rio, güncel nesliyle hala bu kategorinin en iyi ikinci değerini sunuyor. Hafif karoserin bu başarıda etkisi büyük olurken, stoklarda uygun fiyatlı ve kendini kantılamış bu otomobilden bulunuyor. Renault Symbol ise Accent Blue ile üçüncülüğü paylaşıyor.
Chevrolet Aveo Sedan 1.2 100 Km'de 5.5lt yakıt tüketiyor.
Kia Rio Sedan 1.4 100 Km'de 5.8lt yakıt tüketiyor.
Renault Symbol 1.2 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
Hyundai Accent Blue 1.4 CVVT 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Benzinli Manuel
MITSUBISHI COLT-NISSAN MICRA SUZUKI SWIFT
Birbirinden bağımsız üretim ve motor teknolojisine sahip 3 farklı Japon markasının küçük sınıf temsilcileri cimrilikte adeta yenişemiyorlar. En cimrilerden Mitsubishi Colt, 5 kapılı karoserinde en geniş iç hacim sunarken, Nissan Micra tasarımı ve donanımına güveniyor. Pazara yeni dahil olan yeni Swift hakkındaki detaylı bilgileri sayfa 16’daki testimizde okuyabilirsiniz. Bu üçlünün ardından Yaris ve i20 ikinciliği paylaştılar.

Mitsubishi Colt 1.3 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Nissan Micra 1.2 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Suzuki Swift 1.2 GL 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.0 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Hyundai i20 Troy 1.2 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Opel Corsa 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Skoda Fabia HB 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
A Segmenti Benzinli Manuel
SUZUKI ALTO
Sipariş üzerine ithal edilen smart fortwo cdi’ı saymazsak artık A segmentinde dizel motor sunan kalmadı. Durum böyle olunca meydan benzinlilere kaldı ve Türkiye’nin en düşük yakıt tüketimini sunan aracı Alto oldu.
Suzuki Alto 1.1 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
Hyundai i10 1.1 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
Kia Picanto 1.1 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
A Segmenti Benzinli Otomatik
CITROEN C1-PEUGEOT 107
Şehir içi için en ideal otomobiller olduklarından özellikle kadınların ve öğrencilerin tercih ettiği A segmentindeki otomobiller, küçük arka koltuklarla bagaja sahipler ve fiyatları da B segmentindeki modellere yaklaşıyor. Ancak bu sınıftaki otomatik şanzımanlı modellerin satış şansı manuellere göre daha yüksek. Bunların arasında ise iki kardeş model olan Citroen C1 ile Peugeot 107 aynı yakıt tüketim değerlerine sahip.
Citroen C1 1.0i SX 5P Sensodrive 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
Peugeot 107 1.0 2Tronic 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
smart fortwo coupe passion 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
Fiat 500 1.2 Dualogic 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Dizel Otomatik
VW POLO
Volkswagen Polo, otomatik şanzımanlar arasındaki en iyi örnek diyebileceğimiz DSG şanzımanı ve 1.2 lt’lik düşük hacimli dizel motoru sayesinde en az yakıt tüketen modeller arasında ipi önde göğüsledi. Düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan Toyota Yaris, bu özelliğini Multi- Mode şanzımanla kombine edilen dizel motorunda da gösteriyor. Diğer otomobillere kıyasla büyük silindir hacmine rağmen Renault Clio HB, 1.5 dCi motorunun özellikleri sayesinde oldukça ekonomik bir diğer model.
Volkswagen Polo 1.2 DSG 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.4 D4-D M/M 100 Km'de 4.2lt yakıt tüketiyor.
Renault Clio HB 1.5 dCi 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Benzinli Otomatik
OPEL CORSA
Makyajlanan Opel Corsa, 1.2 lt’lik EcoFlex motoruyla iddiasını sürdürürken yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. Araç, 5.1 lt/100 km’lik yakıt tüketimine ulaşırken şasisindeki iyileştirmelerin etkisi büyük. Toyota Yaris’in 1.3 lt’lik benzinli motoru ve MultiMode şanzımanı ikinci olurken bu kategoride Volkswagen Grubu’nun kardeş modellerinden Seat Ibiza HB ve Skoda Fabia HB, 105 HP’lik 1.2 TSI motorları ve muhteşem DSG şanzımanlarıyla 5.3 lt/100 km’lik yakıt tüketimine imza atıyorlar.
Opel Corsa 1.2 EcoFlex 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.3 M/M 100 Km'de 5.2lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.2 TSI DSG 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Skoda Fabia HB 1.2 TSI DSG 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti MPV Benzinli-Dizel Manuel
NISSAN NOTE
Türkiye pazarındaki en küçük MPV’ler B segmentinde yer alırken artık bu kategoride dizel-otomatik sunan bir üretici yok. Az sayıda kalan benzinliotomatikler arasındaysa Skoda Roomster, 1.2 TSI DSG kombinasyonuyla 5.7 lt/100 km’lik değere ulaşarak alanında en cimri oluyor. Manuel şanzımanlı rekabette ise “Varyemez Amca” unvanını hem benzinli hem de dizel kategorisinde Nissan Note kazanıyor. Renault modellerinde de kullanılan dCi motoruyla oldukça etkileyici 4.2 lt/100 km’lik tüketim değerine imza atan Note’un en yakınında Opel Meriva ve Hyundai ix20 ikinciliği paylaştılar. Benzinli kategoride Note’a en yakın değeri yine Hyundai ix20 sunuyor.
Benzinli
Nissan Note 1.4 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
Hyundai ix20 1.4 100 Km'de 6.0lt yakıt tüketiyorlar.
Opel Meriva 1.4 100 Km'de 6.1lt yakıt tüketiyor.
Suzuki SX4 1.6 100 Km'de 6.2lt yakıt tüketiyor.
Dizel
Nissan Note 1.5 dCi 100 Km'de 4.2lt yakıt tüketiyor.
Opel Meriva 1.3 CDTi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Hyundai ix20 1.4 CRDi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Citroen C3 Picasso 1.6 HDi 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.


Nissan'ın üç modelinde kampanya

Nissan'ın üç modelinde kampanya



Nissan'ın, ''Yüzde 0 Faizli Kredi'' ve ''KDV'nin Yarısı Nissan'dan kampanyası kasım ayında da sürecek
Nissan açıklamasına göre, Qashqai, Micra ve Juke'un kasım ayında da özel kampanya fırsatlarıyla alıcıların beğenisine sunulacağı, benzinli düz ve otomatik vitesli Juke için 13 bin liralık kredi kullananlara 13 ay boyunca yüzde 0 faiz imkanı sunulurken, Juke dizel versiyonlarında ise kasım ayı boyunca KDV'nin yarısı Nissan tarafından ödenecek.Micra kampanyasında da yüzde 0 faiz uygulanacağı belirtilen açıklamada, ''SUV segmentinin lideri Qashqai'nin özel kampanya fiyatları ise 50 bin 334 liradan başlıyor'' denildi.