14 Kasım 2011 Pazartesi

En aykırı MINI geliyor


En aykırı MINI geliyor



MINI’nin beklenen yeni modeli Coupe, bu hafta içinde Türkiye’de piyasaya sunulacak.

Levent Köprülü
 Premium kompakt otomobilleriyle hayranlık uyandıran MINI’nin yeni sportif modelinin üç motor seçeneğiyle satışa çıkacağı belirtilirken, fiyatı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Borusan Otomotiv tarafından satışa sunulacak Coupe, ön vearkada mevcut MINI modellerinin tasarım unsurlarını taşırken, profilde tamamen farklı bir hava çiziyor. İki kişilik olan Coupe, alçak ve “kask” şeklinde tasarlanmış farklı tavanı, entegre tavan spoileri, yüksek hızda kendiliğinden devreye giren aktif arka spoileri, farklı açılan geniş arka bagaj kapağı, sportif genleri ve özellikleriyle markanın başarılı yarışçı geçmişine de göndermede bulunuyor.
MINI’nin sportif sürüş karakterini üzerinde barındıran Coupe, iç mekanında da diğer kardeşleriyle benzerlikler taşırken, standart sunulan yan destekleri artırılmış spor koltuklarıyla da kullanıcısını havaya sokmak için bire bir.
Coupe, Türkiye’de 1.6 lt hacimli, üç farklı güce sahip benzinli motor seçeneğiyle yola çıkacak. MINI Cooper Coupe’de  122 HP, Cooper S Coupe’de 184 HP ve John Cooper Works Coupe’deyse 211 HP güç mevcut olacak. MINI Coupe’nin tam piyasaya çıkış tarihiyse 18 kasım

Hyundai Elantra, Uzun Dönem Test -1.Etap -


Hyundai Elantra, Uzun Dönem Test -1.Etap -


‘90’lı yılların ortasında pazarda olan Hyundai modellerini hatırlayanlarınız var mı? Avrupalı rakiplerinin gerisinde kalan tasarımlarıyla karşımıza çıkan bu modeller uygun fiyatlarıyla tüketicilerin tercihleri arasında yer alıyordu.

 Tulu DARICAN - Arabam.com
Milenyum Hyundai için de tam bir dönüm noktası oldu. Heryeni model öncekilerin çok ötesinde bir tasarım ve teknolojilerle karşımıza çıktı. Markanın Türk tüketicinin karşısına çıkardığı son ürünse Elantra modeli oldu. Markayı C segmentinde temsil eden Elantra beşinci nesliyle satılıyor.Amerika’da büyük ilgi gören modelin toplamda 18 farklı ödülü bulunuyor. Arabam.com olarak ‘Uzun dönem test’ konuğumuz olan Elantra 1.6 D-CVVT Prime Otomatik’in 3542 km süren ilk kullanım izlenimimizi bu ay yayınlıyoruz. Uzun dönem testimizin ikinci kısmını önümüzdeki ay okuyabilirsiniz.

Konfor ve yol tutuş
Elantra’nın yol tutuş ve konfor özellikleri çok iyi dengelenmiş. Süspansiyon orta sertlikte tasarlanmasına karşın darbe emiş performansını beğendim. Sınıfının en konforlusu olmasa da öncül Hyundai modelleri düşünüldüğünde Elantra’nın konfor anlamında çıtayı yukarı taşıdığı ortaya çıkıyor. Otomobilin yol tutuşu da başarılı. Bolca virajlı Ege yollarında deneme fırsatı bulduğum otomobil izinden ayrılmayan yapısıyla öne çıkıyor. Bu noktada aracın direksiyon sistemi ile ilgili de birkaç kelime etmem gerekiyor. Hisli bir yapıya sahip olan direksiyonun çapının da ideal oluşu virajlarda sürücünün yorulmasını engelliyor. Elantra’nın yalıtımı sınıf ortalamasında. Artan hızla birlikte lastik sesinin iç mekana sızdığını belirtmeliyim.



Tasarım
Elantra için Hyundai’nin bugüne kadar tasarladığı en iyi tasarıma sahip model diyebiliriz. Özellikle B ve C segmentindeki modellerin gitgide sıradanlaştığı ve birbirine çok benzeyen ‘türev’ otomobillerin ortaya çıktığı bir zamanda Hyundai’nin böyle çekici ve sportif bir tasarımı ortaya çıkarması takdir edilmeli. Kullanımın boyunca aracı nereye park edersem edeyim pek çok kişinin meraklı bakışlarının hedefinde kaldığımı belirtmeliyim. Keza pek çok kişiden de aracın tasarımının ilgi çekiciliği ve Hyundai’nin gelişimi konusundaki yorumlarını dinleme fırsatı buldum. Aracın tasarım detaylarına girecek olursak… Keskin çizgilerin hakimiyetindeki genel tasarım, ön bölümdeki sportif farlarla çekici bir hal kazanmış. Yandan incelendiğinde eğimli tavan sayesinde coupe bir model görünümü yakalanmış. Özgün arka bölümde bagaj kapağına doğru uzanan stop grubu göze çarpıyor. 4530 mm uzunluğa sahip Elantra, VW Jetta’dan 11.4 cm, RenaultFluence’den ise 9 cm daha kısa bir otomobil. Aracın 485 litrelik bagaj hacmi rakipleri ile benzer seviyede.  Bagajın yükleme ağzının genişliği yeterli ancak geniş objeleri koyma konusunda sıkıntı yaşanabiliyor.



İç mekan
Elantra’nın dış mekanındaki çizgileri aracın içinde de sürüyor. Öncelikle otomobilde kullanılan malzemelerin kalitesinin kolaylıkla C sınıfı standartlarını karşıladığını belirtelim. Tasarım sıradan değil ve şık görünüyor. Neredeyse tüm Hyundai modellerinde gördüğümüz mavi aydınlatmalar Elantra’da da kullanılmış. Klima sisteminin altında kapaklı bir göz bulunuyor. İçerisinde USB-iPod bağlantısını barındıran bu kısım çok iyi düşünülmüş. Göz demişken Elantra’nın iç mekanında yararlanabileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. Bunların en büyüğün kolçağın altında yer alıyor. Bunun yanında torpido gözünün genişliği de tatmin edici düzeyde. Elantra sahipleri küçük eşyalarına araç içerisinde kolayca yer bulabiliyorlar. İç mekanda orta konsolun üzerine yerleştirilen dijital saat şık durmamış. Eski Uzakdoğulu araçların vazgeçilmez öğelerinden birisi olan bu dijital saat keşke gösterge tablosuna veya müzik sisteminin ekranının içerisine adapte edilseydi.  Dört kollu tasarlanmış direksiyon simidinin üzerinden müzik sistemi ve hız sabitleme sistemi kontrol edilebiliyor. Aracı ilk kullandığımda bu butonlar biraz karışık gelmişti. Ancak alışkanlık kazandıkça sorun yaşamadım. Elantra’nın sportif dış görünümünün iç mekandaki en büyük temsilcisi alüminyum pedal takımı olarak karşımıza çıkıyor. 


  


Motor ve tüketim
Elantra, Türkiye’de 1.6 litrelik benzinli tek motor ile satılıyor. GüneyKore’deyse 1.8 litrelik bir versiyonu bulunuyor. Özellikle Avrupalı markaların küçük hacimli aşırı beslemeli motorlara yöneldiği bir dönemde Elantra’nın 1.6 litreli motoru göze eski teknoloji görünebilir. Ancak tamamen yeni geliştirilen bu motor, 6300 d/d’de ürettiği 132 hp güç ile sınıfının en güçlülerinden birisi. Motorun torkuysa 4850 d/d’de 158 Nm… Otomobil gücünü 6 kademeli tork konvertörlü klasik bir otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor. Otomatik şanzıman eski nesil olsa da motorla uyumu çok başarılı. Özellikle testimizin Ege’de geçen bölümlerinde bol virajlı tırmanışlarda vites düşürmekte gecikmeyen şanzıman, konfor anlamında da göz doldurdu. Yakıt tüketimi, Elantra ile uzun dönem testimiz başlamadan önce beni düşündüren disiplinlerden birisiydi. Bundan önceki deneyimlerimde klasik otomatik şanzıman ve atmosferik 1.6 litrelik motor kombinasyonlarının hiçte ekonomik olmadığını görmüştüm. 3542 km’lik testim boyunca Elantra’yı eskilerin tabiriyle “gaz pedalının altında yumurta varmış” gibi kullanmadım. Bu tip bir kullanım normal sürücülerin sürüş tarzını simule etmek olmayacaktı. Bunun yerine aracı kanun tarafından izin verilen en yüksek hızında kullandım. Yani otoyollarda 130 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, şehirlerarası yollarda ise 90 km/s ile ilerledim. Tüm bu kullanımım neticesinde elde ettiğim ortalama tüketim ise 7.4 litre oldu. Bu tüketimde otoyollar, virajlı tırmanışlar ve şehir içi kullanımı bulunuyor.

1.etap nasıl geçti?
Uzun dönem testimizin birinci etabında Hyundai Elantra’yı,İstanbul-İzmir-Muğla-Tekirdağ güzergahında ve İstanbul şehir içinde 3542 km kullandım. İstanbul – İzmir arasında aracın uzun yol konforunu ve stabilitesini test etme imkanım oldu. Muğla yollarında ise viraj ve yol tutuş daha fazla ortaya çıktı. Bunun yanında testin bu kısmında bolca karşılaştığım rampalarda aracın otomatik vites ve motor birlikteliğinin sonuçlarını da denemiş oldum. İstanbul şehir içindeyse sıkışık trafikte Elantra’nın otomatik vites konforunu yaşadım. 7.4 litrelik tüketim ortalaması otomatik vitesli ve atmosferik motorlu bir araç düşünüldüğünde makul kabul edilebilecek bir rakam. Ancak sadece şehir içi tüketim ortalaması alınırsa bu rakamın 8 litrenin bir miktar üzerine çıktığını söylemeliyim.



12 Kasım 2011 Cumartesi

En Az Yakan Arabalar


İşte Az Yakan Arabalar




Otomobilin en büyük masrafı olan yakıt, yeni otomobil alırken de en büyük seçim kriteri oluyor. Buna bağlı olarak A ve B segmentindeki otomobillerin pazar payları sürekli artarken, bu modeller arasında en az tüketenleri sizlere yol göstermesi için derledik.
 B Segmenti HB Dizel Manuel
 VW POLO BLUEMOTION
 Volkswagen, BlueMotion teknolojisinin kullanıldığı modellerinde daha aerodinamik bir karoser ve tüketimi düşürecek sistemler sunarak rekorlara ulaşıyor. Türkiye’de satışına kısa bir süre önce başlanan Polo 1.2 Bluemotion, Polo 1.4 TDI’a göre 100 km’de 0.2 lt/100 km gibi bir avantaj sunacak kadar etkileyici. Küçük sınıftaki diğer dizel motorlu ve manuel şanzımanlı araçlar ise sırasıyla Opel Corsa, Seat Ibiza ve Citroen C3.
Volkswagen Polo 1.2 TDI Bluemotion 100 Km'de  3.4lt yakıt tüketiyor.
Volkswagen Polo 1.4 TDI 100 Km'de  3.6lt yakıt tüketiyor.
Opel Corsa 1.3 CDTi EcoFlex 100 Km'de 3.6lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.4 TDI 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.4 TDI 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Benzinli Otomatik
HONDA CITY-HYUNDAI ACCENT BLUE
Küçük sınıf sedanlar arasında az sayıda bulunan otomatik şanzıman konusunda otomatik şanzıman uzmanı Honda, hünerlerini City’de gösterirken Hyundai de Accent Blue ile zirvenin ortaklarından biri olarak dikkat çekiyor.
Honda City 1.4 CVT 100 Km'de 6.3lt yakıt tüketiyor.
Hyundai Accent Blue 1.4 CVVT Otm. 100 Km'de 6.3lt yakıt tüketiyor.
Kia Rio Sedan 1.4 Otm. 100 Km'de 6.8lt yakıt tüketiyor.
Chevrolet Aveo Sedan 1.2 Otm. 100 Km'de 6.8lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Dizel Manuel
HYUNDAI ACCENT BLUE
Türkiye’nin en büyük filo satışlarının gerçekleştiği alanlardan biri olan dizel motorlu, manuel şanzımanlı küçük sınıf sedan otomobiller arasında Hyundai Accent Blue tutumluluk ipini göğüslüyor.Sayfa 22’de yer alan testini inceleyebileceğiniz 1.6 CRDi motorlu Accent Blue, 4.4 lt/100 km gibi etkileyici bir değer vadediyor. Bu sınıfın en çok satılan otomobili olan Renault Symbol ise 4.5 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeriyle az bir farkla ikinci oldu. Üçüncülüğü Symbol ile aynı 1.5 dCi motoru kullanan Dacia Logan ile, Hyundai’nin bir önceki Accent’i Era paylaştılar.Her iki üçüncünün de satın alma fiyatları Accent Blue’dan çok daha düşük seviyelerde. Ancak donanımları sadece temel ihtiyaçları karşılıyor.
Hyundai Accent Blue 1.6 CRDi 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
Renault Symbol 1.5 dCi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Dacia Logan 1.5 dCi Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
Dacia Logan 1.5 dCi Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti Sedan Benzinli Manuel
CHEVROLET AVEO SEDAN
Chevrolet’nin küçük sınıfta tamamen yenilenerek yüksek satış hedefleriyle pazara sunduğu modeli Aveo, 1.2 lt’lik motorunda sunduğu 5 ileri manuel şanzıman ile bu kategoride ipi önde göğüslüyor. Start/stop gibi teknolojilerden yoksun olmasına rağmen 5.5 lt/100 km’lik değere ulaşması oldukça başarılı iken bu verileri yakalamanız için gaz pedalına çok hassas komutlar vermeniz gerekiyor. 2011’in son aylarında yeni nesli yollara çıkacak olan Kia Rio, güncel nesliyle hala bu kategorinin en iyi ikinci değerini sunuyor. Hafif karoserin bu başarıda etkisi büyük olurken, stoklarda uygun fiyatlı ve kendini kantılamış bu otomobilden bulunuyor. Renault Symbol ise Accent Blue ile üçüncülüğü paylaşıyor.
Chevrolet Aveo Sedan 1.2 100 Km'de 5.5lt yakıt tüketiyor.
Kia Rio Sedan 1.4 100 Km'de 5.8lt yakıt tüketiyor.
Renault Symbol 1.2 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
Hyundai Accent Blue 1.4 CVVT 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Benzinli Manuel
MITSUBISHI COLT-NISSAN MICRA SUZUKI SWIFT
Birbirinden bağımsız üretim ve motor teknolojisine sahip 3 farklı Japon markasının küçük sınıf temsilcileri cimrilikte adeta yenişemiyorlar. En cimrilerden Mitsubishi Colt, 5 kapılı karoserinde en geniş iç hacim sunarken, Nissan Micra tasarımı ve donanımına güveniyor. Pazara yeni dahil olan yeni Swift hakkındaki detaylı bilgileri sayfa 16’daki testimizde okuyabilirsiniz. Bu üçlünün ardından Yaris ve i20 ikinciliği paylaştılar.

Mitsubishi Colt 1.3 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Nissan Micra 1.2 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Suzuki Swift 1.2 GL 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.0 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Hyundai i20 Troy 1.2 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Opel Corsa 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Skoda Fabia HB 1.2 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
A Segmenti Benzinli Manuel
SUZUKI ALTO
Sipariş üzerine ithal edilen smart fortwo cdi’ı saymazsak artık A segmentinde dizel motor sunan kalmadı. Durum böyle olunca meydan benzinlilere kaldı ve Türkiye’nin en düşük yakıt tüketimini sunan aracı Alto oldu.
Suzuki Alto 1.1 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
Hyundai i10 1.1 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
Kia Picanto 1.1 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
A Segmenti Benzinli Otomatik
CITROEN C1-PEUGEOT 107
Şehir içi için en ideal otomobiller olduklarından özellikle kadınların ve öğrencilerin tercih ettiği A segmentindeki otomobiller, küçük arka koltuklarla bagaja sahipler ve fiyatları da B segmentindeki modellere yaklaşıyor. Ancak bu sınıftaki otomatik şanzımanlı modellerin satış şansı manuellere göre daha yüksek. Bunların arasında ise iki kardeş model olan Citroen C1 ile Peugeot 107 aynı yakıt tüketim değerlerine sahip.
Citroen C1 1.0i SX 5P Sensodrive 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
Peugeot 107 1.0 2Tronic 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.
smart fortwo coupe passion 100 Km'de 4.7lt yakıt tüketiyor.
Fiat 500 1.2 Dualogic 100 Km'de 5.0lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Dizel Otomatik
VW POLO
Volkswagen Polo, otomatik şanzımanlar arasındaki en iyi örnek diyebileceğimiz DSG şanzımanı ve 1.2 lt’lik düşük hacimli dizel motoru sayesinde en az yakıt tüketen modeller arasında ipi önde göğüsledi. Düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan Toyota Yaris, bu özelliğini Multi- Mode şanzımanla kombine edilen dizel motorunda da gösteriyor. Diğer otomobillere kıyasla büyük silindir hacmine rağmen Renault Clio HB, 1.5 dCi motorunun özellikleri sayesinde oldukça ekonomik bir diğer model.
Volkswagen Polo 1.2 DSG 100 Km'de 3.8lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.4 D4-D M/M 100 Km'de 4.2lt yakıt tüketiyor.
Renault Clio HB 1.5 dCi 100 Km'de 4.4lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti HB Benzinli Otomatik
OPEL CORSA
Makyajlanan Opel Corsa, 1.2 lt’lik EcoFlex motoruyla iddiasını sürdürürken yakıt tüketimiyle öne çıkıyor. Araç, 5.1 lt/100 km’lik yakıt tüketimine ulaşırken şasisindeki iyileştirmelerin etkisi büyük. Toyota Yaris’in 1.3 lt’lik benzinli motoru ve MultiMode şanzımanı ikinci olurken bu kategoride Volkswagen Grubu’nun kardeş modellerinden Seat Ibiza HB ve Skoda Fabia HB, 105 HP’lik 1.2 TSI motorları ve muhteşem DSG şanzımanlarıyla 5.3 lt/100 km’lik yakıt tüketimine imza atıyorlar.
Opel Corsa 1.2 EcoFlex 100 Km'de 5.1lt yakıt tüketiyor.
Toyota Yaris 1.3 M/M 100 Km'de 5.2lt yakıt tüketiyor.
Seat Ibiza 1.2 TSI DSG 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
Skoda Fabia HB 1.2 TSI DSG 100 Km'de 5.3lt yakıt tüketiyor.
B Segmenti MPV Benzinli-Dizel Manuel
NISSAN NOTE
Türkiye pazarındaki en küçük MPV’ler B segmentinde yer alırken artık bu kategoride dizel-otomatik sunan bir üretici yok. Az sayıda kalan benzinliotomatikler arasındaysa Skoda Roomster, 1.2 TSI DSG kombinasyonuyla 5.7 lt/100 km’lik değere ulaşarak alanında en cimri oluyor. Manuel şanzımanlı rekabette ise “Varyemez Amca” unvanını hem benzinli hem de dizel kategorisinde Nissan Note kazanıyor. Renault modellerinde de kullanılan dCi motoruyla oldukça etkileyici 4.2 lt/100 km’lik tüketim değerine imza atan Note’un en yakınında Opel Meriva ve Hyundai ix20 ikinciliği paylaştılar. Benzinli kategoride Note’a en yakın değeri yine Hyundai ix20 sunuyor.
Benzinli
Nissan Note 1.4 100 Km'de 5.9lt yakıt tüketiyor.
Hyundai ix20 1.4 100 Km'de 6.0lt yakıt tüketiyorlar.
Opel Meriva 1.4 100 Km'de 6.1lt yakıt tüketiyor.
Suzuki SX4 1.6 100 Km'de 6.2lt yakıt tüketiyor.
Dizel
Nissan Note 1.5 dCi 100 Km'de 4.2lt yakıt tüketiyor.
Opel Meriva 1.3 CDTi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Hyundai ix20 1.4 CRDi 100 Km'de 4.5lt yakıt tüketiyor.
Citroen C3 Picasso 1.6 HDi 100 Km'de 4.6lt yakıt tüketiyor.


Nissan'ın üç modelinde kampanya

Nissan'ın üç modelinde kampanya



Nissan'ın, ''Yüzde 0 Faizli Kredi'' ve ''KDV'nin Yarısı Nissan'dan kampanyası kasım ayında da sürecek
Nissan açıklamasına göre, Qashqai, Micra ve Juke'un kasım ayında da özel kampanya fırsatlarıyla alıcıların beğenisine sunulacağı, benzinli düz ve otomatik vitesli Juke için 13 bin liralık kredi kullananlara 13 ay boyunca yüzde 0 faiz imkanı sunulurken, Juke dizel versiyonlarında ise kasım ayı boyunca KDV'nin yarısı Nissan tarafından ödenecek.Micra kampanyasında da yüzde 0 faiz uygulanacağı belirtilen açıklamada, ''SUV segmentinin lideri Qashqai'nin özel kampanya fiyatları ise 50 bin 334 liradan başlıyor'' denildi.

Lüks otomobillerin ikinci el fiyatları



 Lüks otomobillerin ikinci el fiyatları



Aston Martin
2008 model
175-250 bin avro





Audi A4
2.0 TDI
2008 model
59-82 bin lira


2.0 TDI
2009 model
85-95 bin lira





Audi A6
3.0 TDI Quatro
2008 model
93-120 bin lira








Bentley Continental
2008 model
260-295 bin avro









Chevrolet Corvette 
2009 model
108-165 bin avro








Ferrari F430
2008 model
312-375 bin avro
2008 model
200-340 bin avro

Arazide de ikon!

Arazide de ikon!


Çoğunlukla ışıltılı caddelerde boy gösterecek olan Range Rover Evoque, Kapadokya'daki deneme sürüşünde, genlerindeki arazi yeteneğini de sergiledi.
BUGÜNE kadar üretilmiş en küçük ve en 'havalı' Range Rover modeli olarak gösterilen Evoque'un basın sürüşü Kapadokya'da gerçekleştirildi. Her ne kadar, ömrünü şehrin ışıltılı caddelerinde boy göstererek geçirecek olsa da, araç genlerinde taşıdığı özellikleri sergiledi. Ağabeyleri kadar olmasa da Range Rover Evoque, gerektiğinde devreye giren 4x4 çekiş sistemi sayesinde, hafif arazi koşullarında, kar ve buzlu yollarda zorlanmadan ilerleyebilecek bir araç. Range Rover Evoque, ülkemize ilk etapta sadece 2.0 lt, 4 silindirli, turbo beslemeli benzinli motorla ithal ediliyor. 240 HP gücündeki motor, 100 km'de ortalama 8.7 lt yakıt tüketip, araca 217 km/s son hız kazandırıyor. 

Range Rover Evoque, 5 kapılı ve 2 kapılı Coupe karoser seçenekleri, Pure, Dynamic ve Prestige olmak üzere üç farklı donanım seviyesiyle satılıyor. Aracın fiyatları, baz donanım seviyesinde 70 bin 214 eurodan başlayıp, 85 bin 110 euroya kadar yükseliyor. 

ÖTV kampanyası satışları patlattı 

BORUSAN Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, ÖTV artışı sonrasında Evoque'de farkın yüzde 50'lik kısmını karşıladıklarını, satış hedeflerini, 3.400'ten 2 bin adede çektiklerini, bunun 750 adetlik kısmının Evoque'un oluşturacağını açıkladı. 

BMW 320d'de ÖTV farkının tamamını, 520d'de ise yarısını karşıladıklarını belirten Biryıldız; 'Fiyat artışı yaşanmadan, özellikle BMW 320d satın almak isteyen müşteriler adeta satışları patlattı. Araç yetiştirmekte zorlanıyoruz' dedi. 

Sümer DEMİRCİLER 

sumer.demirciler@aksam.com.tr

Sürücüler kışın nelere dikkat etmeli

Sürücüler kışın nelere dikkat etmeli


Araçlarınızın kış bakımını ihmal etmeyin. Gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun. Kar yağışı nedeniyle yollardaki denetimler artırılmalı...


ANKARA (A.A) - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatarak, sürücüleri, araçlarının kış bakımını yaptırmaları ve gizli buzlanmalara karşı tedbirli olmaları yönünde uyardı. 

Apaydın yaptığı yazılı açıklamada, havaların ülke genelinde soğuması ve bazı bölgelere kar yağışlarının başlaması nedeniyle sürücülere, ''Araçlarınızın kış bakımını ihmal etmeyin. Eksikliklerinizi biran önce tamamlayın. Araçlarınızı kış şartlarında kullanırken mutlaka yavaş ve dikkatli sürün. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun'' uyarısında bulundu. 

Kış mevsiminin kendini göstermeye başladığını, araçların mevsime uygun bakımlarının yapılmasının ve kullanılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu aktaran Apaydın, şunları kaydetti: 

''Havaların bir anda soğumasıyla bazı bölgelerimize kar yağmaya başladı. Uzun ve yorucu bir kış bizi bekliyor. Kazaların azalması için araçlarımızı yavaş ve dikkatli kullanalım. Kışın olan kazalar yollardaki buzlanma, aracımızı yolun durumuna göre kullanmamak ve kış koşullarına göre araçlarımızı hazırlanmamaktan kaynaklanıyor. 

Bunun için aracımızın lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca akülere asit, radyatörlere ise antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi, kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek, araçlarımız kışa hazır hale getirilmelidir.'' 

Şehir dışında meydana gelen ölümlü trafik kazalarının sayısındaki düşmenin sevindirici ancak yeterli olmadığını belirten Apaydın, 4 günlük Kurban Bayramı ve Arefe gününde 44'ü ölümlü, bin 447'si yaralamalı olmak üzere toplam bin 491 trafik kazası meydana geldiğini anımsattı. Apaydın, bu kazalarda 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 173 kişinin de yaralandığını vurguladı. 

Kış aylarındaki kazaların çoğunun tek taraflı olduğuna işaret eden Apaydın, açıklamasında, ''Bu kazalar direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu olur. Köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler buralardır. Bu arada Apaydın, kar yağışı nedeniyle yollardaki denetimler artırılmalı ve sürücüler mutlaka uyarılmalıdır'' görüşüne de yer verdi. 

Hangi otomobillerde indirim var

Hangi otomobillerde indirim var
Geçen ay motor hacmi 1600 cc’nin üzerindeki otomobillerde gerçekleşen ÖTV artışının şokunu atlatan otomotiv piyasası kampanyalarına devam ediyor. Son haftalardaki kur artışı nedeniyle otomobillerin anahtar teslim fiyatlarında artışa giden sektörde yeni fiyatlar üzerinden indirim kampanyaları düzenleniyor.
Ayrıca geçen ay başlayan ÖTV farkının karşılandığı 

kampanyaları devam ettiren firmalar bulunuyor. Ancak bu 

kampanyalar ağırlıklı olarak ÖTV oranı yüzde 
CHEVROLET: Aveo HB modeli 300 TL’den başlayan taksitler ile sunuluyor. Cruze HB’in anahtar teslim fiyatı 33 bin 905 TL’den başlıyor.




Captiva’da ise ÖTV farkı 21 Kasım’a kadar ödenecek. Captiva için ayrıca 500 TL taksit, 60 ay vade, şimdi al Mayıs’ta öde veya aracın yüzde 100’üne kredi gibi seçenekler de bulunuyor.
CITROEN: Binekte 15 bin TL için 12 ay yüzde 0.84 faiz uygulanıyor. C3 Picasso’da bin 400 TL’ye varan indirim sunulurken, C4 Picasso alanlara ise DVD oynatıcısı hediye ediliyor.


C3 modelinde ise bin 750 TL indirim uygulanıyor. Ticari araçlar Nemo ve Berlingo Combi modelleri için ‘ÖTV farkı bizden’ kampanyası da devam ediyor
DACIA: Tüm modellerinde ‘dosya masrafsız şimdi al baharda öde’ diyor.
Sandero Ambiance 1.5 dCi 70 bg modeli 27 bin 200 TL, Logan Sedan Ambiance 1.6 Euro5 modeli 26 bin 400 TL, Logan MVC (5 kişilik) Ambiance 1.5 dCi 70 bg modeli 28 bin 900 TL, Logan MVC (7 kişilik) 


Ambiance 1.6 modeli 26 bin 100 TL, Duster Ambiance 1.5 dCi 4x2 ise 37 bin 400 TL’den başlıyor.
FORD: 24 bin TL krediye 24 ay sıfır faiz uygulanıyor. Ford Options ile Focus’un aylık taksitleri 414, Fiesta’nın 288 TL’den başlıyor.


5 bin TL peşinat ve 60 aylık vadeyle ayda 498 TL’ye Transit Connect alınabilirken, Transit’in taksiti 684 TL’den başlıyor. Connect Kombi’de ÖTV farkı ödeniyor.
MERCEDES:


 C 180K 1.6 için yüzde 0.60 faiz uygulanırken, 60 bin TL kredi için 24, 36 ve 48 aylık ödeme opsiyonları ve bin 452 TL’den başlayan aylık taksit sunuluyor.
NISSAN: ‘Yüzde 0 Faizli Kredi’ ve ‘KDV’nin Yarısı Nissan’dan’ kampanyası sürüyor.


Benzinli Juke için 13 bin liralık kredi kullananlara 13 ay yüzde 0 faiz sunulurken, dizelde KDV’nin yarısı Nissan tarafından ödeniyor. Micra’da da 12 bin liralık kredi kullananlara faiz 12 ay yüzde 0
RENAULT: Tüm binek modellerinde ve yeni Kangoo Multix’te 15 bin TL için 12 ay yüzde 0 faiz sunuyor. Kangoo Multix’te ÖTV farkı ödeniyor.


İndirimler 5 bin TL’ye ulaşıyor, Latitude 2.0’de ÖTV’nin yarısı ödeniyor. Symbol Expression 28 bin 500 TL, Clio HB 1.2 Extreme Edition 31 bin 850 TL, Clio HB Extreme Edition 1.6 otomatik 35 bin 400 TL, Fluence Extreme Edition 1.6 modeli 44 bin TL, Megane HB Expression 1.6 ise 41 bin 950 TL’den başlıyor.
SKODA: 28 bin 400 TL’den başlayan Fabia’da 2 bin 300 TL’ye varan indirim uygulanıyor. Superb 54 bin 300 TL’den başlayan fiyatlarla satılırken, Yeti’de 2 bin 300 TL ile 4 bin 600 TL arasında indirim yapılıyor. Yeti’nin başlangıç fiyatı 44 bin 800 TL


TOYOTA: 


İsteğe bağlı olarak ilk taksit 4 ay ertelenebiliyor. 8 bin 500 TL’ye varan indirim uygulanan Avensis’in başlangıç fiyatı 53 bin 700 TL. 4 bin TL’ye varan indirim uygulanan Corolla 600 TL’den başlayan aylık taksitlerle satılırken, Yaris’te taksit 500 TL


http://www.otomobilsayfasi.com/

3 Kasım 2011 Perşembe

RCZ ASPHALT

RCZ ASPHALT: ‘Peugeot’dan benzersiz bir özel seri!’


Peugeot’nun sportif coupe modeli Peugeot RCZ, 2010 yılının ilkbahar aylarında yapılan lansmanından itibaren önemli başarılara imza attı ve pazara sunulmasının ardından 2 yıl geçmesine rağmen 30 000 adetlik bir üretim seviyesine ulaştı. 

Türkiye pazarına 2010 yılının Ağustos ayında sunulan Peugeot RCZ Yearling, gerçekleştirdiği 650’den fazla satış adedi ile Türkiye’nin en çok tercih edilen coupe modellerinden biri oldu. Kasım ayından itibaren Peugeot, RCZ modelinin ASPHALT özel seri modelini pazara sunuyor. Sadece 30 adet sunulacak olan RCZ Asphalt, orijinal « Mat Gri » gövde rengi, özel ekipmanları, 1.6 THP 200 hp motoru ile zor beğenen, ilk görüşte baştan çıkarılmaya hazır bir müşteri kitlesine yönelik sıra dışı bir seri.

Kasım ayından itibaren Peugeot RCZ ‘in sıradışı tarzı, yeni ASPHALT serisi ile sadace 30 özel müşteriyi tüm bakışları üzerinde toplamanın ötesinde yepyeni bir deneyime davet ediyor. Türkiye pazarına sadece 30 adet sunulacak olan RCZ Asphalt, orijinal « Mat Gri » gövde rengi, özel ekipmanları, 1.6 THP 200 hp motoru ile zor beğenen, ilk görüşte baştan çıkarılmaya hazır bir müşteri kitlesine hitap ediyor. RCZ Asphalt, Türkiye pazarına sunulan fabrika çıkışı « Mat Gri » gövde renkli ilk otomobil olma özelliğini taşıyor,
RCZ Asphalt,  yeni sürüş hazları sağlamak üzere, markanın sürüş özellikleri ve yol tutuşu alanındaki tüm bilgi birikimiden yararlanıyor. Genişletilmiş ön ve arka tekerlek izleri, güçlendirilmiş süspansiyon ile alçaltılmış bir ağırlık merkezine sahip. Büyük çaplı özel akslar ve alt amortisör gergi çubuğu ile birlikte tüm bu özellikler RCZ Asphalt’a daha canlı, atak bir sürüş ve müthiş bir denge kazandırıyor.
Yol ile otomobil arasındaki tutku dolu ilişki RCZ Asphalt’ta tam anlamıyla kendini gösteriyor.
Sportif ve özel iç tasarım
Sıra dışı bir seri olan RCZ Asphalt’ın, özel ASPHALT Nappa deri, çift dikişli, elektrikli ve ısıtmalı spor koltukları, aracın sürüş özelliklerinin tadını çıkarmak için ideal ve konforlu bir sürüş pozisyonunu sunuyor.
Torpido panelinin tamamı yumuşak, teknolojik, yenilikçi ve prestijli bir malzemeyle kaplı. Ayrıca bütün kumandalar sürücünün elinin altında yer alıyor. Sürüş keyfini artırmak için; motor özel ses sistemi, küçük çaplı direksiyon simidi, spor vites kolu, özel Asphalt kapı eşikleri ve alüminyum pedaller standart olarak sunuluyor.
JBL Hi-fi müzik sistemi, USB Box, Bluetooh kitinden oluşan sistem sürücü ve yolcuların sevdikleri müzikleri keyifle dinlemesini, sürücünün ellerini direksiyondan ayırmadan telefon görüşmelerini yapmasını sağlıyor.
Teknoloji ön planda
RCZ baştan çıkarıcı dış tasarımı, 1.6 THP 200 hp motoru ile müşterilerin performans ve sürüş keyfi beklentilerini tam olarak karşılıyor. 0-100 km hızlanmayı 7.5 saniyede tamamlayan Euro 5 standartına uygun özel motor, performans ve çevreye saygı arasında yenilikçi bir sentez sunuyor.
1.6 THP 200 hp motor, RCZ Asphalt’ın üstün niteliklerinden yararlanmaya olanak sağlıyor. 1.700 d/d’da 255 Nm azami tork (overboost ile 275 Nm) 5.500 d/d ‘da 200 hp maksimum güç ile birinci sınıf ivmelenme ve ara hızlanmalar sergiliyor. Sondan bir önceki viteste 80-120 km/s ara hızlanma 6,5 sn.’de 0-100 km hızlanmayı 7,5 sn.’de tamamlıyor.
Bu özel motorda, 1598 cm3’lük dört silindirli blokta, dünyada ilk kez olarak düşük devirlerden itibaren performans ve anında tepki sağlayan Twin-Scroll turbo kompresör, optimal yanma stratejilerine olanak veren direkt benzin enjeksiyonu, değişken kalkış zamanlı emme supapları ile emme ve egzoz eksantrik mili kaydırıcıları (VTi teknolojisi) gibi en yeni teknolojilerin hepsi bir araya getiriliyor. Karma parkurdaki yakıt tüketimi 6.9 lt/ 100 km, C02 emisyonu 159 g/km seviyesinde.
RCZ Asphalt‘ın ön takımı, otomobile müthiş bir denge ile birlikte daha canlı ve atak bir sürüş özelliği kazandıran özel bir alt amortisör gergisine sahip. Güçlü ve dayanıklı fren sistemi 340x30 mm boyutunda hava kanallı geniş disklerlerden oluşuyor.
ESP sistemi standart olarak, dinamik denge kontrolü (CDS), elektronik fren gücü dağıtıcısı (REF), acil fren yardımı (AFU) ile akıllı çekiş kontrolü ve rampada kalkış desteği işlevselliklerini içeriyor.


RCZ ASPHALT EKİPMANLAR
• Özel orijinal “ Mat Gri “ gövde rengi
• Özel Asphalt Nappa Deri elektrikli ve ısıtmalı koltuklar
• Özel Asphalt kapı eşikleri
• Özel Asphalt 18” Full Sprit Gri Alüminyum Jantlar
• Xenon farlar ve far yıkama sistemi, sürüşe duyarlı yönlendirmeli farlar
• Siyah fren kaliperleri
• Motor özel ses sistemi
• Küçük çaplı direksiyon simidi, spor vites kolu
• JBL hi-fi müzik sistemi
• Alarm
• Aktif Kanat
• Gövde rengi ön ve arka tamponlar
• Alüminyum tavan kuşakları
• Alüminyum pedallar
• Çift krom egzoz çıkışı
• LED tipi arka stoplar
• Park yardım sistemi (Ön ve arka sensörlü)
• Akustik ön cam
• USB girişi + Bluetooth telefon kiti
• Çift bölgeli otomatik klima
• ESP, ABS, REF, CDS (Dinamik denge kontrolü), ASR, Hill Assist
• Sürücü ve yolcu hava yastığı
• Yan hava yastıkları
• Arka koltuklarda Isofix bağlantısı
• Elektrikli otomatik ön camlar
• Uzaktan kumandalı merkezi kilitleme
• Ön kol dayama
• Deri direksiyon simidi
• Direksiyondan kumanda kollu MP3 uyumlu radyo-CD çalar ve portatif MP3 çalar bağlantısı
• Ön sis farları
• Parlak ön konsol trimi

Range Rover Evoque


Range Rover Evoque İlk Sürüş İzlenimi!


Eylül ayından bu yana satışta olan Range Rover ailesinin en küçük üyesi olan Evoque modelinin Türkiye lansmanı Kapadokya’da gerçekleştirildi. Katıldığımız bu organizasyonda Evoque modelini kullanma fırsatı yakaladık. İşte izlenimlerimiz…


Range Rover Evoque, klasik Range Rover tasarımından izler taşıyor. Ön ve arka kısım marka kimliğini simgelerken, aracın geçirdiği evrim takdir edilesi.  Bugüne kadar üretilen en sportif görünümlü Range Rover modeli olan Evoque; cesur dış tasarımı, keskin şekilde yükselen orta kısmı, güçlü, atletik duruşu ve sahip olduğu dinamik profili ile hemen dikkatleri üzerine çekiyor.
Aracın iç tasarımı da çağdaş bir görünüme sahip. Malzeme kalitesiyse alışılmış Range Rover standartlarında. Orta konsolun çarpıcı eğimi ve gösterge panelinin şık yatay hatları marki kimliğini vurguluyor. Evoque’un iç mekanında en son LED teknolojisi kullanılmış. Böylece iç mekan aydınlatma rengi isteğe bağlı olarak değiştirilebiliyor.  Aracın büyük cam tavanı iç mekan ferahlığını artırırken, kullanıcıların özgürlük duygusuna da katkı sağlıyor.
Evoque’un direksiyonuna geçtiğinizde; sportif bütünlüğünün yanı sıra, sezgisel teknolojiyi harmanlayan farklı ve modern bir araçla karşılaşıyordunuz. İç mekanda kullanılan deri döşeme, opsiyonel olarak alınabilen ahşap kaplamalar aracın premium bir kitleyi hedeflediğini kanıtlıyor.
Tek motor, yüksek güç
Evoque modeli 2.0 litrelik çift turbolu benzinli bir motorla ticarileştiriliyor. Tamamen alüminyumdan üretilen ve son jenerasyon direkt enjeksiyon sistemine sahip olan bu motor 240hp güç çıkışına sahip. Altı silindirli olmasına karşın dört silindirli bir motorun yakıt ekonomisini sunan 2.0 Si4 modeli, sahip olduğu kinetik enerji geri kazanım sistemiyle de modern olduğunu kanıtlıyor. Bu sistem yavaşlama anlarında boşa giden enerjiyi depolayarak aracın elektrik ihtiyacının bir kısmının karşılanmasını sağlıyor. Bu da yakıt ekonomisine katkı sağlıyor.
Range Rover Evoque; dinamik ve sportif yol tutuşunu, performans ve zarifliği bir arada sunan bir deneyim ile birleştiriyor.
Şehirde kullanırken binek otomobil konforunu sağlayan araç, arazi performansıyla da temsil ettiği markanın gücünü ortaya koyuyor.
Aracın sahip olduğu Terrain Response sistemi yol şartlarına göre çekişi ayarlayarak zorlu koşullarda bile aracın ilerleyişini mümkün kılıyor. Evoque modelinde ayrıca eğim iniş kontrolü, kademeli eğim kontrolü ve yokuş kalkış destek sistemi gibi teknolojiler de bulunuyor.  Coupe ve 5 kapılı iki versiyonu bulunan Evoque, Türkiye’de 70.249 Euro’dan başlayan fiyatlarla ticarileştiriliyor. Coupe modelinin baz fiyatıysa 72.904 Euro’dan başlıyor.
Geçtiğimiz günlerde Range Rover Evoque’un sürüş deneyimi için Borusan’ın davetlisi olarak, Nevşehir Kapadokya’daydım. Kayseri havalimanından teslim aldığım 2.0 benzinli Range Rover Evoque modelini özel hazırlanan ve nefes kesen off road parkurunda ayrıca şehirler arası yollarda kullanma fırsatı yakaladım.  Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da kapalı oda gösterimi ile tanıtılan Evoque’u hem Kayseri şehir içinde, hem şehirlerarası yollarda hem de off road parkurunda kullanmak öncelikle bana keyif verdi.
Evoque’nin özellikle off road parkurunda ki gücünü ve yeteneğini görünce etkilenmedim demem zor. Yol var denilip girilmeyecek çukurlara, dik yokuşlara, nerede ise yan yatmış şekilde ilerlediğimiz eğimli yolları bu güzel araçla geçmek gerçekten heyecan verici idi. Evoque’un tasarımını bu aracın konsept halinden beri beğeniyorum. Evoque dururken hareket eden dinamik hali ile gayet şık bir araç. Evoque’nin iç mekanını ilk gördüğüm kapalı oda etkinliğinden sonra bu sürüş deneyiminde de uzun uzun inceleme imkanım oldu. Öncelikle belirtmeliyim ki Evoque’un iç mekanının kalite algısı çok yüksek. Cam tavan, kaliteli göstergeler, navigasyon, detay aydınlatmaları ve iyi işçilik araca değer katıyor.
İkinci gün sabah bindiğim yolcu koltuğunda rahat ve ısıtmalı koltuk keyif verirken, akşam bir süre arka koltuğun da rahat olduğuna şahit oldum. Evogue’da fotoğraf çekmek için açtığım cam ise aracın dış sesleri ne kadar iyi şekilde izole ettiğini gösterdi. Dönüş yolunda araç çalışırken yuvarlak ve şık bir joystick halinde ortaya çıkan otomatik vites mekanizmasından, sport moduna geçtiğimde araç güçlenen sürüş karakteri ile arazi araçlarının genelde eksik kaldığı otoban performansına önemli bir çözüm olmuş. 


 
En son otomobil haberleri ve testleri için ÜCRETSİZ Arabam.com E-dergiyi okuyun...
Edergi
 

Lansman

  • Range Rover Evoque
  • Toyota Yaris
  • Honda CR-Z Mugen RR Concept

Haberler

  • Peugeot 208 hakkında tüm detaylar
  • Yeni BMW 3 Serisi
  • ÖTV artışı

EuroNCAP

  • 12 yeni modelin çarpışma testi sonuçları

Uzun dönem testi

  • Hyundai Elantra 1.6 D-CVVT Prime Otm ile 1. etap tamamlandı
  • Peugeot 308 1.6 THP'nin testi başladı

TEST

  • Renault Megane CC 1.5 dCi
  • Nissan Juke 1.6 DIG-T
  • Skoda Superb 1.6 TDI
  • Renault Latitude 2.0 dCi
  • Honda CR-Z 1.5 GT
  • Citroen DS4 1.6 e-HDi
  • Peugeot 308 1.6 THP

Otomobille Yaşam

  • Kış bakımı

Analiz

  • Ekim 2011 Türkiye otomotiv satış analizi ve en çok satan modeller