29 Şubat 2012 Çarşamba

Araç muayenede büyük oyun!


Araç muayenede büyük oyun!
Muayene istasyonunun kapısından bile geçmeyen yüzlerce araç, muayene edilmiş gibi gösterilerek rapor düzenlendi.
Binek araçlar için 100, ağır vasıta araçlar için 200 lira rüşvet alan çete üyeleri 300 araca usulsüz işlem yaptı. Tüvtürk yöneticilerinin de desteği ile ortaya çıkarılan çeteye yönelik fezleke hazırlandı.

HÜRRİYET gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle:
Tüvtürk'ün iki araç muayene istasyonunda kurdukları rüşvet çarkını aylarca işleten 'çete' üyeleri sonunda yakayı ele verdi. 17’si tutuklu 19 kişi hakkında yürütülen savcılık soruşturması tamamlandı; hazırlanan fezleke davanın görüleceği Bakırköy Adliyesi'ne gönderildi.

İhbar doğru çıktı, soruşturma başladı
Araç muayene istasyonlarına dadanan 'çete'ye yönelik soruşturma, geçtiğimiz yıl ortalarında gelen bir ihbar sonrası başlatıldı. İhbarda, Tüvtürk’ün Esenyurt ve Hadımköy’deki istasyonlarında kimi araçlara, muayene edilmeden 'sağlam raporu' verildiği, çoğu zaman aracın istasyona dahi getirilmediği, yapılan usulsüz işlemler için rüşvet alındığı bilgisi yer alıyordu.

Teknik takip ortaya çıkardı
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün talimatı ile Jandarmanın yürüttüğü soruşturmada çete üyeleri teknik takibe alındı. Yapılan takip sonrası araç muayene istasyonlarındaki usulsüz işlemlerin nasıl yapıldığı ise kısa sürede tüm ayrıntıları ile ortaya çıkarıldı.

Araç muayene istasyonlarının yakınında bulunan trafik müşavirlik şirketlerinin çalışanları, muayeneden geçemeyecek araçların plaka numaralarını, istasyon çalışanlarına bildiriyor, üzerinde anlaşılan para alındıktan sonra, aracın plaka bilgileri istasyon çalışanlarına SMS ile iletiliyor; araç muayeneden geçirilmiş gibi rapor düzenleniyor. Yapılan bu usulsüz işlem için toplanan paralar ise suç örgütü üyeleri arasında paylaşılıyordu.

Raporu verip trafiğe saldılar

8 ay kadar süren takip sonrası geçtiğimiz Aralık ayında çeşitli ev ve işyerlerine yönelik baskın düzenlenmiş, gözaltına alınan 19 kişiden 17’si tutuklanmıştı. Suç örgütü üyelerinin anılan süreçte 300 kadar aracı usulsüz işleme tabi tuttuğu belirlendi. Rüşvet karşılığı trafiğe salınan yüzlerce araç için savcılık kanalı ile trafikten men kararının alınması bekleniyor.

Sıkı denetime rağmen usulsüzlük yaptılar
Savcı Gül’ün hazırladığı fezlekeye göre suç örgütünün liderliğini Hikmet Y. ve Bilal A.’nın yaptığı, suç örgütü üyelerinin beli bir disiplin içinde faaliyet yürüttüğü anlatıldı. Toplanan paraların belli bir havuzda toplandığı bilgisine yer verilen fezlekede, söz konusu paranın paylaşımı konusunda da evraklara ulaşıldığı bilgisine yer verildi. Fezlekede ağır kusurlu veya trafiğe çıkamayacak araçların trafiğe salındığı, arızası giderilemeyecek araçlara kusursuz raporu verildiği anlatıldı.

Fezlekede, Tüvtürk şirketinin yaptığı sıkı denetime rağmen, usulsüz muayene sisteminin sistematik ve sürekli bir biçimde devam ettiği, yapılan işlemin örgütsel faaliyet kapsamında olduğuna işaret edildi.

‘Tek mi çift mi?’ parolası!
Teknik takiplerde kimi zaman aracın plakası SMS ile istasyon görevlilerine bildirildiği, araç daha istasyona gelmeden gerekli belgelerin teslim edildiği tespit edildi. Şahıslar arasında kullandıkları “Tek mi çift mi” parolasının araç normal muayeneden mi geçecek yoksa rüşvet alınacak mı şeklinde şifrelendiği anlaşıldı.

Sorguda suçlamayı kabul etti


Şüphelilerin bir bölümü savcılık sorgusunda yapılan usulsüz işlemleri kabul etti. Muayene istasyonunda teknisyen olarak çalışan şüphelilerden Yavuz K., iş takipçili yapan kişilerin isteği doğrultusunda kusurlu araçları muayeneden geçirdiğini, yapılan usulsüz işlemler karşılığı para aldığını ifade etti.

Yavuz K., binek araçlar için 100 lira, ağır vasıta araçlar için 200 lira aldıklarını, paranın günlük olarak banka hesabına yattığını, kimi durumlarda ise bankasız havale işlemi yapıldığını anlattı. Yavuz K., kendisinin yetişemediği kimi durumlarda, diğer şüphelilerin aynı işlemi yaptığını söyledi. Yavuz K., toplanan paranın belli bir yerde biriktiğini daha sonra aralarında paylaştıklarını söyledi.

'Gelen paralar tamirat parası'

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Hikmet Y., savcılık sorgusunda kendisine atılan mesajların araçlarını durumunun sorulması ile ilgili olduğunu, kendisine gönderilen paraların tamirat parası olabileceğini, arkadaşlarına verdiği paraların ise borç amaçlı olduğunu söyledi. Teknisyen olarak çalışan Erdal Y., de savunmasında suç örgütü lideri olmakla suçlanan Hikmet Y.’nin kusurlu araçları kusursuzmuş gibi gösterdiğini bildiğini anlattı.

Şirketin desteği ile ortaya çıkarıldı


Edinilen bilgilere göre, söz konusu suç örgütü üyeleri usulsüz işlemleri daha çok istasyon yöneticilerinin istasyonda bulunmadıkları zamanlara denk getirdi.

Olay ile ilgili şirketin bir ilgisi tespit edilmediği gibi, TüvTurk yöneticilerinin olayın açığa çıkması konusunda soruşturma sürecinde kolluk görevlileri ile yakın işbirliği içinde çalıştıkları öğrenildi.

2004 yılında özelleştirilmişti

Kamuya ait olan TüvTurk 2007 yılında Afken-Doğuş Holding ve Tüvsüd ortaklığınca özelleştirilmişti. Akfen-Doğuş-TüvSüd'ün ortaklığıyla kurulan TüvTurk, Aralık 2004'te araç muayene istasyonlarındaki işletme hakkı ihalesini 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı.

Konsorsiyum, ödemeyi peşin yapmıştı. TüvTurk’de yüzde 33’lük hissesi bulunan Akfen Holding, 2009 yılında sahip olduğu hisseleri Avrupalı girişim sermayesi Bridgepoint'e satmıştı.

Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder